Selvfølgelig er vi interesseret i at passe godt på vores hjem. Derfor har vi låse på vores døre og sørger for, at alle vinduer er lukket, når vi forlader huset. Men er det nok? Læs med og se, hvad du kan gøre for at sikre dit hjem.

Tjek tilstanden på dine låse

Hvornår har du sidst gennemgået alle dine låse og dine låsemekanismer, der giver adgang til dit hus? Her tænker vi ikke bare på døre, men også vinduer. Hvis på nogen måde er i tvivl om standen af dine vinduer og døres tilstand, bør du få det tjekket. Og her skal der selvfølgelig en fagmand til.

Bor du i København, er der et væld af låsesmede, der står parat til at hjælpe dig med et sikkerhedstjek af dit hjem. Sammen gennemgår I dit hjem fra ende til anden. Låsesmeden kigger på dine låse, deres sikkerhedsniveau og naturligvis om de trænger til at blive repareret eller vedligeholdt. Har du et gammelt hus med gamle låse og låsemekanismer, kan låsesmeden vejlede dig i de forskellige låseløsninger, der findes på markedet. Det betyder, at du kan få opbygget et bedre låsesystem på din bolig.

Fiks det, der skal fikses

Er der steder, hvor låsen eller låsemekanismen ikke har det så godt, bør du få det ordnet hurtigst muligt. En svag lås betyder, at en tyv lettere kan komme ind i dit hjem, og det er du naturligvis ikke interesseret i. Der kan desuden blive problemer med forsikringen, hvis det viser sig, at en lås var defekt, når du har haft indbrud. Sørg derfor for at få det ordnet. Folk i København eller andre steder i landet, bør konsultere en låsesmed, hvis de har låse eller låsemekanismer, de mistænker for at være beskadiget.

Nogle gange kan det være nok at tage en snak med en låsesmed, men det kan også være nødvendigt, at de selv kommer forbi for at vurderer problemet omfang. Kræver det, at mekanismen bliver repareret eller udskiftet, vil låsesmeden typisk give et tilbud på dette.

Vedligehold og undgå ubehagelige overraskelser

For at dine låse og låsemekanismer på eksempelvis nye vinduer kan fungere optimalt, er det altafgørende, at de bliver vedligeholdt. Ude af øje, ude af sind som man siger, men en låse bliver slidt ligesom alt andet, når man bruger den. Og den bruger du vel egentlig ret ofte, gør du ikke? Hav derfor fokus på at vedligeholde dine låse. Det gøres ved at give låsene olie minimum et par gange om året. Inden skal du rense låsene ved at puste luft ind i dem. I vintermånederne bør du give dem olie oftere, da kulden er hård ved låsene. Har du et sommerhus, en båd eller et hus placeret tæt på vandet, bør du også smøre disse låse oftere, da de kan ruste hurtigere grundet saltvandet i luften.

Du skal tjekke, at olien du bruger, må bruges til den type lås, du har. Ikke alle låse kan tåle den samme type olie, der altid skal være låseolie. Du kan risikere, at en garanti på låsen bortfalder, hvis du ikke bruger en låseolie, der er godkendt af låseproducenten.