Der er mange ting, som man skal sørge for og være opmærksom på, når man skal til at købe et nyt hus – og det er ikke altid lige overskueligt.

Du kan risikere at betale flere hundrede tusinde kroner for reparationer, hvis du ikke er opmærksom på en række ting inden købet.

For at gøre det mere overskueligt for dig, har vi samlet fem ting, som du skal være skal tage stilling til, når du skal købe et nyt hus og flytte ind. På den måde kan du danne dig et bedre overblik over dit huskøb, inden du sætter den sidste underskrift på købsaftalen.

Tagets holdbarhed

Du skal være meget opmærksom på, hvilket tag huset har og om du skal have et nyt tag. Et nyt tag er en stor investering, så derfor er det godt at tage stilling til tagets holdbarhed inden du køber huset.

Oversvømmelse

Vær sikker på at din bolig ikke er i fare for oversvømmelse ved kraftige regnskyl – da oversvømmelse kan give store skader. Det tager både meget af tiden og af pengepungen at få ordnet. Snak evt. med dine nye naboer omkring oversvømmelse. Vær opmærksom på, om hele området, boligen ligger i, er i farezonen for oversvømmelse.

Du kan undgå oversvømmelse i kælderen ved at montere et højvandslukke. Det er en billig og meget effektiv løsning. Hvis du også kæmper med vand i haven, så kan en faskine være løsningen på din udfordring.

Fugt i kælderen

Fugt i kælderen kan næsten ikke undgås, og derfor er de fleste kældre fugtige. For meget fugt i kælderen kan give store skader i både dit hjem, og for dit helbred. Det kan f.eks. give skimmelsvamp, hvilket kan forårsage sygdomme og allergi.

Der kan være mange tegn, også usynlige tegn, på fugt i kælderen. Det kan f.eks. være puds og maling, der skaller af eller pletter på væggene. Det er derfor vigtigt, at du har kontrol over fugt i kælderen – ikke kun, når du skal købe hus, men generelt.

Fugt i badeværelset

I forlængelse af fugt i kælderen, er det også vigtigt, at du er meget opmærksom på fugt i badeværelset. Typisk er det badeværelser med revnede eller dårlige fuger, revner eller løse fliser, som giver fugtproblemer. Dette kan, ligesom fugt i kælderen, medføre stor skade i hjemmet samt forårsage sygdomme.

Tegn på fugt i badeværelse kan være misfarvning på vægge og lofter.

Forurenet grund

I og med, at der er over 40.000 forurenede grunde i Danmark, er det vigtigt, at du er særlig opmærksom på dette, når du skal til at købe et nyt hus, da det kan koste mange tusinde kroner, at få renset.

Det er ejendomsmægleren, som skal oplyse dig, om hvorvidt grunden er forurenet – dette sker dog ikke altid. Derfor kan du altid selv tjekke på f.eks. Danmarks Miljøportal, om grunden er forurenet.

Vi kan hurtigt konkludere, at der er rigtig mange ting, som du skal tage stilling til ved et nyt huskøb – og dette var kun fem af dem. Det er altid en god idé, at du selv tjekker op på det hele inden. Du kan alliere dig med en køberrådgiver, som kan hjælpe dig helt nøjagtigt – på den måde kan du kan være helt sikker på dit huskøb, inden du sætter den sidste underskrift på købsaftalen.